«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Την πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα της κρίσης

Γιατί οι Ελληνες δεν πληρώνουν ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και κλήσεις της τροχαίας
Οι Ελληνες δανείζονται για τους λογαριασμούς
Τον χαμηλότερο βαθμό ανταπόκρισης στις οικονομικές τους υποχρεώσεις σε σύνολο 21 χωρών παρουσιάζουν οι πολίτες στην Ελλάδα.
Γιατί οι Ελληνες δεν πληρώνουν ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και κλήσεις της τροχαίας
Την πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα της κρίσης αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο η έρευνα της ολλανδικής εταιρείας Trendbox για τον βαθμό ανταπόκρισης στις οικονομικές υποχρεώσεις των ευρωπαϊκών νοικοκυριών.
Με το 39% των Ελλήνων να δηλώνει ότι δανείζεται για να πληρώσει, τελικά, τους λογαριασμούς του και το 57% να παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να αντεπεξέρχεται κάθε μήνα στις υποχρεώσεις του η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση του σχετικού καταλόγου των 21 χωρών την ιδιά ώρα που 4 στους 10 Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχονται ότι τα έσοδα τους δεν τους εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Και το χειρότερο είναι ότι αυτή είναι μια αίσθηση που έχει διαποτίσει την ελληνική κοινωνία όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι οι επτά στους δέκα πιστεύουν ότι περισσότερο από το 50% των συμπατριωτών τους αδυνατεί να πληρώσει εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς του.
Όσο για τις πηγές των δανεικών, οι Έλληνες επιλέγουν συνήθως τα μέλη της οικογενείας τους και τους φίλους, ενώ πολλοί επιβαρύνουν δυσανάλογα τις πιστωτικές τους κάρτες.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, - και αυτό είναι ένα στοιχείο που αποδεικνύει το φιλότιμο των Ελλήνων - το 67% συμφωνεί ότι οι λογαριασμοί θα πρέπει να εξοφλούνται εμπρόθεσμα.
Ανεργία και μείωση μισθών τα μεγαλύτερα προβλήματα
Όσον αφορά τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση οι Έλληνες επικαλούνται τις απολύσεις, τις περικοπές των μισθών, την αύξηση της φορολογίας αλλά και τις τιμές του πετρελαίου.
Οι περισσότεροι λογαριασμοί που μένουν απλήρωτοι ή εξοφλούνται εκπρόθεσμα είναι οι λογαριασμοί των εταιρειών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ) και τα πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ, αναφέρεται στο πόρισμα της έρευνας.
Παράλληλα η έλλειψη ρευστότητας έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να παρουσιάζουν έναν από τους χαμηλότερους βαθμούς αποταμίευσης σε όλη την Ευρώπη. Το ποσοστό των Ελλήνων που αποταμιεύουν ένα σταθερό ποσό μηνιαίως μόλις που φτάνει το 16%, αναφέρει η Trendbox.
Ιδιαίτερα αρνητική είναι η κατάσταση στις χώρες της κρίσης
Ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα της έρευνας όσον αφορά την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πεδίο των οικονομικών. Η συντριπτική πλειονότητα, σχεδόν οι εννιά στους δέκα πιστεύουν ότι η κυβέρνησή τους και η ΕΕ δεν έχουν πραγματικά έλεγχο επί των οικονομικών.
Το τελικό πόρισμα της έκθεσης που παρουσιάστηκε την Τετάρτη καταδεικνύει ότι η οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη προκαλεί προβλήματα στους πολίτες όσον αφορά στη διαχείριση των οικονομικών τους. Και αυτό συμβαίνει ακόμη και σε χώρες που δεν πλήττονται άμεσα από την κρίση, όπως η Γερμανία. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο ένας στους τέσσερις πολίτες δηλώνει ότι μετά την εξόφληση των μηνιαίων του λογαριασμών δεν του περισσεύουν χρήματα. Στις χώρες της κρίσης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ουγγαρία) πάνω από το ένα τρίτο των πολιτών «παλεύει» για να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις δαπάνες.
Ενδιαφέρον έχει, τέλος, και η διαπίστωση ότι ο ένας στους τρεις Γερμανούς δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει με το εισόδημα που διαθέτει.
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: