«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ο ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ προδόθηκε με εντολή της Σοβιετικής Ένωσης

O Κάστρο πρόδωσε τον Τσε Γκεβάρα

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

Ο ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ προδόθηκε από τον Φιντέλ Κάστρο έπειτα από εντολή της Σοβιετικής Ένωσης.







Αυτό ισχυρίζεται ένας πρώην σύντροφος του μυθικού επαναστάτη και τελευταίος μάρτυρας της πορείας στη ζούγκλα της Βολιβίας που οδήγησε στη σύλληψη του Γκεβάρα στις 8 Οκτωβρίου του 1967 και στην εκτέλεσή του............... την επομένη. Ο Νταριέλ Αλαρκόν Ραμίρεζ, «Μπενίνιο» την εποχή της κουβανέζικης επανάστασης, ζει από το 1996 στο Παρίσι. Από το καθεστώς του Κάστρο έχει καταδικαστεί σε θάνατο με την κατηγορία της προδοσίας. Γι΄ αυτόν ο Τσε Γκεβάρα ήταν ένας σύντροφος και αδερφός που τον έμαθε γραφή και ανάγνωση. Όπως λέει στην «Corriere della Sera», το αντάρτικο στη Βολιβία ήταν μια «θανάσιμη παγίδα», την οποία είχαν στήσει ο Φιντέλ Κάστρο και η Σοβιετική Ενωση. «Θέλαμε να εξάγουμε την επανάσταση. Μας εγκατέλειψαν στη ζούγκλα. Ο Τσε πήγε να συναντήσει τον θάνατο ξέροντας ότι τον είχαν προδώσει. Στις 9 Οκτωβρίου του 1967 ήμασταν μερικά μέτρα από το σχολείο που τον κρατούσε φυλακισμένο ο βολιβιανός στρατός. Είχαμε σκορπιστεί. Αλλιώς θα είχαμε προσπαθήσει να τον απελευθερώσουμε», διηγείται.



Διαφώνησε ιδεολογικά με τη Σοβιετική ένωση και την κατηγόρησε ανοιχτά από το Αλγέρι ότι λειτουργεί σοσιαλιμπεριαλιστικά.
Η εντολή της Μόσχας


Μετά την επανάσταση στην Κούβα, ο «Μπενίνιο» έγινε αρχηγός της αστυνομίας. Στη συνέχεια ανέλαβε επικεφαλής στα στρατόπεδα εκπαίδευσης των ανταρτών που στέλνονταν σε διάφορα μέρη του κόσμου για να υποστηρίξουν τα τοπικά επαναστατικά κινήματα. Τον Οκτώβριο του 1967 ταξίδεψε με τον Γκεβάρα στη Βολιβία. «Πολύ σύντομα καταλάβαμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βολιβίας δεν μας στήριζε, πιθανώς έπειτα από οδηγίες της Μόσχας. Ο Τσε δεν ήταν πια ο εαυτός του.

Έμοιαζε απελπισμένος και μελαγχολικός. Μας άφησε ελεύθερους να επιλέξουμε αν θα συνεχίζαμε μαζί του ή θα φεύγαμε. Μείναμε δεκαεπτά, περικυκλωμένοι από 3.000 στρατιώτες». Και ο λόγος της προδοσίας;

«Οι Σοβιετικοί θεωρούσαν τον Γκεβάρα ένα επικίνδυνο πρόσωπο για τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους. Ο Φιντέλ ενέδωσε, αφού η επιβίωση της Κούβας εξαρτιόταν από τη Μόσχα. Και ξεφορτώθηκε τον σύντροφό του».



Οι διαφορές του με τον Κάστρο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Κούβας με την Σοβιετική Ένωση ή την οικονομική πολιτική πιθανώς συνέβαλαν στην απόφαση του Τσε να εγκαταλείψει την Κούβα, σκοπεύοντας να μεταφέρει την επανάσταση σε όλον τον κόσμο.


Ό Ερνέστο Τσε Γκεβάρα συγκρούεται ανοιχτά με την Σοβιετική Ένωση, την οποία κατηγορεί για ιμπεριαλισμό και ότι «επιστρέφει στον καπιταλισμό».

Ειρωνεία της τύχης, σύμπτωση η δικαίωση;… η Σοβιετική Ένωση καταρρέει στις 7/2- την ίδια ημερομηνία δηλαδή όταν το 1959 ψηφίστηκε στην Κούβα ο νόμος που φτιάχτηκε ειδικά για αυτόν, με το οποίο  ο Τσε Γκεβάρα απέκτησε την κουβανέζικη υπηκοότητα ως αλλοδαπός διοικητής του κουβανέζικου στρατού… υπηκοότητα την οποία αποποιήθηκε όταν εγκατέλειψε απογοητευμένος την Κούβα, όπως και όποιο υπουργικό θώκο, για να συνεχίζει την επανάσταση στην Λατινική Αμερική.


«Τώρα υπάρχουν βασιλιάδες χωρίς στέμματα: είναι τα μονοπώλια, αληθινοί αφέντες ολόκληρων χωρών, ακόμα και ηπείρων, σαν την περίπτωση της Αφρικής, ενός γερού τμήματος της Ασίας και δυστυχώς επίσης της Αμερικής μας. Κατά καιρούς προσπάθησαν να κυριαρχήσουν στον κόσμο. Όπως ο Χίτλερ, ο εκπρόσωπος των μεγάλων γερμανικών μονοπωλίων, που προσπάθησε να επιβάλει την ιδέα της ανωτερότητας μιας φυλής στον κόσμο, με έναν πόλεμο που στοίχισε τη ζωή 40 εκατομμυρίων ανθρώπινων υπάρξεων. Η σημασία των μεγάλων μονοπωλίων είναι τεραστία. Σε σημείο που να εξουδετερώνει την πολιτική ισχύ σε πολλές από τις δημοκρατίες μας.» (Πολιτική και Οικονομική Ανεξαρτησία)
«Για εμάς δεν υπάρχει άλλος ορισμός του σοσιαλισμού, εκτός από την κατάργηση της εκμετάλλευσης του ενός ανθρώπου από τον άλλο.» (Οικονομικό Συμπόσιο Αφρο-Ασιατικής Αλληλεγγύης, Αλγερία 24 Φεβρουαρίου 1965)
Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Στην Κούβα σήμερα είναι εθνικός ήρωας, πρότυπο για εκατομμύρια ανθρώπους που πιστεύουν σε έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο.

Στην Κούβα, τα μάτια του σε κοιτούν έντονα όπου κι αν βρίσκεσαι.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 βρέθηκαν τα οστά του μαζί με των συντρόφων του στη Βολιβία και μετεφέρθησαν στην πόλη Σάντα Κλάρα, σε μνημείο που καθημερινά επισκέπτονται χιλιάδες Κουβανοί αλλά επισκέπτες απ όλο τον κόσμο.

Η επιγραφή στο μνημείο γράφει «Ένα παράδειγμα που ποτέ κανείς και τίποτε δεν θα μπορέσει να σβήσει».

Ό,τι  δεν κατάφεραν με τον Τσε  εκείνοι που τον δολοφόνησαν νόμισαν ότι θα το κατόρθωναν όσοι πίστεψαν ότι μπορούν να τον μετατρέψουν σε μια "ακίνδυνη" στάμπα πάνω σε μπλουζάκια και «μοδάτα» αξεσουάρ.

Ό Τσε των εργατών και των αγροτών, ο Τσε των ταπεινών και καταφρονεμένων, ο Τσε της νεολαίας μας άφησε κληρονομιά το απίστευτο βλέμμα του. Ένα βλέμμα που κοιτάζει μακριά αλλά στέρεα προς το φαινομενικά αδύνατο. Ο Τσε θα παραμένει «ζωντανός» για όσο το βλέμμα του θα δείχνει ότι είναι ρεαλιστικό το όραμά του για έναν κόσμο ελεύθερο, δημοκρατικό, χωρίς πείνα, χωρίς φτώχεια, χωρίς καταπίεση.
«Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου», έλεγε ο Τσε. Για όσο στον κόσμο η αδικία θα εξακολουθεί το έργο της, όσο οι έννοιες «τιμή» και «αξιοπρέπεια» θα υπάρχουν στο λεξιλόγιο των ανθρώπων,  ο Τσε θα είναι «ζωντανός». Γιατί «ο άνθρωπος - έλεγε ο Τσε- πρέπει να περπατάει με το κεφάλι απέναντι στον ήλιο. Και ο ήλιος πρέπει να κάψει το μέτωπο και καίγοντάς το να το σφραγίσει με τη σφραγίδα της τιμής. Όποιος περπατάει σκυφτός, χάνει αυτήν την τιμή».

Στην πραγματικότητα, τίποτα δε θα μπορούσε να κρατήσει «ζωντανό» τον Τσε, αν δεν παρέμεναν τραγικά ζωντανά και δραματικά επίκαιρα όλα όσα τον «γέννησαν». Ο πραγματικός λόγος που ο Τσε  παραμένει «ζωντανός» είναι ότι παραμένουν ζωντανά όλα όσα τον «γέννησαν» ως απόλυτο σύμβολο της επανάστασης εναντίον της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Παραμένει ζωντανό το Όραμα.

"Κι αν μας πουν ότι είμαστε σχεδόν ρομαντικοί, ότι είμαστε αδιόρθωτοι ιδεαλιστές, ότι σκεφτόμαστε το αδύνατο, εμείς πρέπει χίλιες φορές να απαντήσουμε «ναι, είμαστε»".

Che Guevara Ernesto

Δεν υπάρχουν σχόλια: