«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

O Mυστικός Δείπνος κρύβει πέντε «άγνωστα» μυστικά


Την Μεγάλη Πέμπτη αναβιώνονται στην Εκκλησία μας, τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας της ζωής του Ιησού Χριστού στη Γη.
Όπως μας αναφέρουν τα Ευαγγέλια, ο Χριστός θέλησε πριν θυσιαστεί για την σωτηρία των ανθρώπων, να δειπνήσει για τελευταία φορά με τους μαθητές του.

Ο δείπνος αυτός είναι γνωστός ως Μυστικός Δείπνος. Έλαβε χώρα σε ένα πατάρι κάποιου σπιτιού της Ιερουσαλήμ, στο οποίο κρυφά συνέφαγαν οι μαθητές και ο Ιησούς.

Πριν ξεκινήσει ο Δείπνος, ο Χριστός πήρε μια λεκάνη με νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του.

Κατόπιν ο Ιησούς κατά την διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, και αφού είχε αποχωρήσει ο Ιούδας, παρέδωσε στους μαθητές του, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Πρόσφερε άρτο λέγοντας: «λάβετε φάγετε τούτο εστί το σώμα μου» και κρασί «πίετε έξ αυτού πάντες τούτο γαρ εστί το αίμα μου το της καινής διαθήκης το περί πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών». Η παράδοση της Θείας Ευχαριστίας τελείωσε με την εντολή: «τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν».

Ωστόσο, πολλές διαφορετικές ερμηνείες έχουν δοθεί από ερευνητές και ιστορικούς για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείνπνου που ανατρέπουν τα δεδομένα που έχει θέσει η Εκκλησία για το συγκεκριμένο γεγονός. Παραθέτουμε παρακάτω τα πέντε «μυστικά» διαφόρων ερευνητών για τον Μυστικό Δείπνο.

Ο Μυστικός Δείπνος τελέστηκε την... Μεγάλη Τετάρτη

Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού έλαβε χώρα την Μεγάλη Πέμπτη, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη πριν από τη σταύρωσή του.

Ο καθηγητής Κόλιν Χάμφρεϊς, του πανεπιστημίου του Κέμπτριτζ υποστηρίζει ότι οι αποκλίσεις στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά, σε σύγκριση με τον Ιωάννη προέκυψαν επειδή χρησιμοποίησαν παλαιότερη ημερολόγιο από το επίσημο εβραϊκό.

Ενώ ο Ματθαίος, ο Μάρκος και ο Λουκάς έγραψαν ότι ο Μυστικός Δείπνος συνέπεσε με την έναρξη της εβραϊκής γιορτής του Πάσχα, ο Ιωάννης ισχυρίζεται ότι έλαβε χώρα πριν από το Πάσχα.

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι ο Μυστικός Δείπνος τελέστηκε την 1η Απριλίου 33 μ.Χ.

Εάν η θεωρία είναι σωστή, τότε η σύλληψη του Ιησού, η ανάκριση και χωριστές δίκες δεν πραγματοποιήθηκαν σε μία μόνο νύχτα.

Ο Χάμφρεϊς πιστεύει ότι η θεωρία του αποδεικνύει ότι η ημέρα του Πάσχα θα πρέπει πάντοτε να είναι η πρώτη Κυριακή του Απριλίου.    

Ο Μυστικός Δείπνος του Ντα Βίντσι

Η τοιχογραφία «Μυστικός Δείπνος» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που βρίσκεται στο Μιλάνο (στην τραπεζαρία της μονής Σάντα Μαρία ντέλε Γκράτσιε, από τα τέλη του 15ου αιώνα), είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης και συγχρόνως ένα από τα πιο μυστήρια. Μυστήρια, γιατί έκτοτε οι ιστορικοί καταπιάστηκαν να λύσουν έναν σωρό γρίφους που «κρύβει» το έργο. 

Ο Χριστός ήξερε ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο του γεύμα κι εκεί ανακοίνωσε στους έκπληκτους Απόστολους ότι αυτός που θα τον προδώσει βρίσκεται ανάμεσά τους. Αυτή την έκπληξη προσπάθησε να αποτυπώσει ο Leonardo Da Vinci στον διάσημο πίνακα. Ενώ είναι γνωστό ότι ο προδότης αποκαλύφθηκε εκείνη τη στιγμή, μόνο δύο ευαγγέλια το αναφέρουν: του Ιωάννη και του Ματθαίου.
 
Στο μπεστ σέλερ του Νταν Μπράουν η φυσιογνωμία με τα μακριά κόκκινα μαλλιά στα δεξιά του Ιησού δεν είναι ο Ιωάννης, αλλά η Μαρία Μαγδαληνή που παρουσιάζει μάλιστα μια καταπληκτική ομοιότητα με την κεντρική γυναικεία μορφή του πίνακα
«Η Μαντόνα των Βράχων» του Τισιανού.

«Τα χαρακτηριστικά μπορεί να δείχνουν κάπως θηλυπρεπή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απεικονίζεται μια γυναίκα, πόσω μάλλον η Μαρία Μαγδαληνή» έχει δηλώσει στο παρελθόν ο διευθυντής του τμήματος Αναγεννησιακής Ζωγραφικής της Πινακοθήκης Ουφίτσι στη Φλωρεντία Αντόνιο Νατάλι.

Από την άλλη, Ιταλίδα ερευνήτρια στο Βατικανό υποστηρίζει ότι το κρυφό μήνυμα στον Μυστικό Δείπνο του Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι ότι η συντέλεια του κόσμου θα έλθει την 1η Νοεμβρίου του 4006.

Η Σαμπρίνα Σφόρτσα Γκαλίτσια ισχυρίζεται ότι ο Μυστικός Δείπνος, το διάσημο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι που απεικονίζει τον Χριστό και τους μαθητές του πριν από τη Σταύρωση, περιέχει «έναν μαθηματικό και αστρολογικό» γρίφο, τον οποίο κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει.  

Ο Ιησούς και οι μαθητές του κατά τον Δείπνο ήταν... χαρούμενοι

Αντίθετα με ότι πιστεύεται μέχρι σήμερα, στον Μυστικό Δείπνο, δεν επικρατούσε κατήφεια και λύπη. Κι αυτό μας φανερώνεται στα λεγόμενα «απόκρυφα» ευαγγέλια, των οποίων προφανώς είχε γνώση ο Ντα Βίντσι όταν ζωγράφιζε κι έναν δεύτερο πίνακα ταυτόχρονα με την τοιχογραφία, ανατρέποντας όλο το σκηνικό. Η Καθολική Εκκλησία όμως, για τους δικούς της λόγους, επιμένει να τον κρατάει κρυμμένο.

Ο Ιησούς έφαγε άρτο ένζυμο

Για τη Θεία Ευχαριστία χρησιμοποιείται άρτος ένζυμος και «οίνος ύδατι κεκραμένος», σε ανάμνηση του αίματος που χύθηκε από το σώμα του Χριστού κατά τη σταύρωση. Ένζυμο άρτο χρησιμοποιεί η Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία, άζυμα δε οι Ρωμαιοκαθολικοί και άλλοι. Δεν είναι ορθή η χρήση των άζυμων, διότι όταν ο Χριστός λίγες ώρες πριν από το σταυρικό του θάνατο έφαγε το τελευταίο εβραϊκό Πάσχα μετά των μαθητών του το απόγευμα της Μ. Πέμπτης, όταν και  τελέστηκε το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, χρησιμοποίησε άρτο, διότι τα άζυμα δεν χρησιμοποιούταν. Η ζύμωσή τους άρχιζε την επαύριο, την πρώτη ημέρα του εβραϊκού Πάσχα (15 του Νισάν) και διαρκούσε επτά ήμερες. Σύμφωνα με τους καθολικούς, το άζυμο ψωμί τη Μεγάλη Εβδομάδα θεωρείται αίρεση.

Στο τραπέζι υπήρχαν πιάτα με ψάρι και... αρνί


Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το φαγητό στο Μυστικό Δείπνο, εκτός από το ψωμί και το κρασί. Σε πίνακες ωστόσο ανά τους αιώνες έχουν εμφανιστεί κι άλλες τροφές όπως ψάρι, χέλι, αρνί, ακόμα και χοιρινό που υποστηρίζεται ότι έφαγαν οι μαθητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: