«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Αγία Κάρμεν -Stella Maris- Η Βασίλισσα της Θάλασσας- Παναγιά Θαλασσινή- Πανάγια Γοργόνα

Η Αγία Κάρμεν γιορτάζει στις 16 Ιουλίου και είναι προστάτιδα των ανθρώπων της θάλασσας, όλων που ταξιδεύουν, όπως και όλων πέρα από την θάλασσα κάτω από το Άγιο βουνό Καρμέλ στο Ισραήλ, το όνομα του οποίου σημαίνει «κήπος του Παραδείσου» και θεωρείται το σπίτι της Παναγίας Saint Carmen ως το πιο όμορφο από τα λουλούδια του. Τα εκκλησιαστικά τραγούδια που γράφτηκαν για την Virgin del Mar Carmen αντικαθρεπτίζουν τις προσευχές των πιστών στην Παναγία ως Εκείνη η οποία δίνει το Φως στους τυφλούς, που απομακρύνει τους αμαρτωλούς από τον λάθος δρόμο και που είναι η καθοδηγήτρια, το αστέρι που δείχνει όλων των χαμένων η αμαρτωλών το σωστό δρόμο από την κόλαση προς το Παράδεισο. Για αυτό έχει και το όνομα Stella Maris (το αστέρι της θάλασσας). Το «θαύμα της Φάτιμας» θεωρείται η εμφάνιση της στον 20ο  αιώνα στην Πορτογαλία, τρεις φορές μπροστά σε τρία παιδιά αλλά και σε εκατομμύρια κόσμο, με φωτογραφίες που κάνουν πέρα οποιαδήποτε αμφιβολία. Με αποκάλυψη τριών μεγάλων μυστικών σημαντικά για την πορεία της ανθρωπότητας.
Η Αγία Κάρμεν αποκάλυψε τον εαυτό της με αυτό το όνομα ως Παναγία γύρο στα 1200 μΧ, δίνοντας την προστασία της μέσο μιας καφές ποδιάς (scapulario). Οι πρώτες που αγκάλιασαν την λατρεία της ήταν καλόγριες που πήραν το όνομα Carmelites. Η ημερομηνία που έδωσε την προστασία της ήταν 17 Ιουλίου (όταν στην Ελλάδα γιορτάζεται η Αγία Μαρίνα), αλλά η εκκλησία αποφάσισε να γιορτάζει την λατρεία της στις 16 Ιουλίου, διότι την 17 Ιουλίου γιόρταζε η Αγία Αλεξάνδρα. Παρόλα αυτά σε διάφορες χώρες και πόλεις έχει διαφορετικές ημερομηνίες. Πχ στην Μαλάγα γιορτάζεται μια εβδομάδα μετά (περίπου στης Αγίας Μαγδαλινής σε μας δηλαδή). Αν και η γιορτές προς τιμή της κρατάνε όλο το καλοκαίρι σε πολλές λατινικές χώρες.
Κάθε 16 Ιουλίου βγάζουν από την εκκλησία το άγαλμα της Αγίας Κάρμεν (η οποία συνήθως έχει σκουλαρίκια μαργαριτάρια και ένα μενταγιόν με χρυσή καρδιά) και την περιφέρουν στην θάλασσα με βάρκες, τραγούδια, τιμές κράτους και λαϊκές γιορτές (που μπορεί να κρατάνε πολλές μέρες). Η παρουσία της εξαγνίζει τα νερά και η θάλασσα είναι πια έτοιμη για κολύμπι προς όλους.

Καλό μας καλοκαίρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: